Etstur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, geçen yıllardan farklı olarak bir ay öne çektikleri erken rezervasyon kampanyasının ilk döneminde geçen seneye oranla yüzde 10 artış yakaladıklarını ve 50 bin kişiye tatil sattıklarını açıkladı.
Erken rezervasyonun 1. döneminde kaç talep geldi? Bu hedeflerinizin ne kadarını karşıladı?
2009 yılı için kampanyalarımızı 4 aşamalı olarak Şubat/Mart/Nisan/Mayıs aylarına yaydık. Dolayısıyla geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bir ay erkene çekmiş olduk kampanya tarihlerini... Şu ana kadar aldığımız talepler göz önünde bulundurulduğunda, Şubat ayına denk gelen 1. dönemde geçen senenin %10 üzerinde bir taleple karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Erken rezervasyon kampanyaları ülkemizde 2003 yılından beri özellikle yaz sezonlarına yönelik uygulanmakta...
Her sene biraz daha artan taleple karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Bu da yıllar geçtikçe Türk misafirlerin de erken planlamalar yaparak, avantajlı fiyatlar ve uygun ödeme koşullarından yararlanmayı öğrendiklerini, Avrupalı Turistler gibi bilinçlenerek erken rezervasyon kampanyalarına yönlendiklerini gösteriyor. Bilindiği üzere akıllarda her zaman yabancı misafirlerin ülkemizde bizim insanımızdan daha ucuza konakladığı konusunda bir şikayet vardır.
Bu ucuz fiyat politikasının sebebi, yabancı misafirlerin tatil programlarını erken planlayarak, uygun ödeme koşullarından ve avantajlı fiyatlardan yararlanmaları... Öyle ki bir Avrupalı turist, Ocak-Şubat aylarından Haziran'da, Temmuz'da yapacağı tatili satın alarak ödemesini gerçekleştiriyor, haliyle son dakika gelen misafire oranla çok daha avantajlı fiyatlarla tatil yapıyor.
En çok talep hangi bölgelere yapıldı?
Bölgelerin 1. rezervasyon dönemdeki yüzdelik dağılımı, bölgelere göre şöyle gerçekleşti:
Kemer % 23
Bodrum % 19
Belek % 17
Side % 16
Antalya Ş.içi % 8
Alanya % 7
Marmaris % 4
Diğer % 6
Bu taleplerin kadın-erkek, yaş grubu, şehir, gibi verileri var mıdır? Detayları nedir?
Rezervasyon yaptıran misafirlerimizin %75'i erkek, %25'i kadın�
Yaş Aralığı Dağılımları Şöyle;
30-40 Yaş Aralığında % 46
20-30 Yaş Aralığında % 23
40-50 Yaş Aralığında %17
50-60 Yaş Aralığında % 7
Diğer % 7
1.Dönem'de Erken Rezervasyon Yaptıran Misafirlerin Yaşadıkları İller:
İstanbul % 58
Ankara % 14
İzmir % 5
Kocaeli % 2,5
Bursa % 1,5
Diğer % 19
Bu rakamlar beklenilen rakamlar mıydı?
2009 yılı için, erken rezervasyon satışlarının, genel yaz satışlarına oranının %40-45'leri bulmasını bekliyoruz. Şu ana kadar, (1. Dönem sonu itibariyle) yaklaşık 50.000 kişiye yakın bir satış almış durumdayız. Haliyle rakamların beklediğimizin de üzerinde olduğunu söylemek durumundayız.
Yıllara göre tüm yaz sezonu satışları ile erken rezervasyon satışları oranlarını karşılaştırdığımızda,
2003 %7
2004 %15
2005 %20
2006 %25
2007 %35
2008 %39
2. ve 3. döneme yönelik beklentileriniz, hedefleriniz nedir? Tüketiciler erken rezervasyon konusunda nelere dikkat etmeliler?
Erken rezervasyon dönemine olan ilginin kalan dönemlerde de artarak devam etmesini ve bu sene erken rezervasyonla 160 bin tatilciye hesaplı tatil yaptırmayı hedefliyoruz. Misafirlerimize, bir an önce karar vermelerini tavsiye ediyoruz. Böylelikle avantajlı ödeme koşulları ve fiyatlardan faydalanmaları mümkün olabilecektir. 2009 yaz sezonu için gerek Avrupa pazarında, gerek Rus pazarında, dünya bazında yaşanan global kriz sebebiyle bazı belisizliklerden bahsedilmekte. Öyle ki, erken rezervasyonlarda talebin önemli ölçüde daralacağı anlaşılıyor.
İlk etapta gelen sinyallerin bu yönde olduğu görülüyor ki, bunu gören otellerimiz iç pazara önemli oranda uygun fiyatlar ve avantajlar sağlamış durumdalar. Haliyle dış pazarlardan oluşabilecek boşlukları iç pazar ile telafi etmek amacındalar. Bu aşamada verilen ilk fiyatlar çok uygun görülüyor. Fakat sezon ilerledikçe talebin oluşması doğrultusunda ilgili otellerin fiyatları artacak, bir anlamda dalgalı fiyat politikası uygulanacak. Hatta başlangıç itibariyle birçok tesis dolulukların arttığı dönemlerde fiyatlarını her hafta artırmaktalar. Bu yaklaşım erken rezervasyon kampanyası ile bağlantılı değerlendirildiğinde; sezon yaklaştıkça kampanya indirim oranları düşeceği gibi, (Martta %30 Nisanda %25 Mayısta %20) otellerin de fiyatları artacak...
Dolulukların artması ile tesislerin fiyatlarının yükselmesi erken satın alma yapan yolcu ile rezervasyonunu son dakikaya bırakan misafir arasında önemli oranlarda avantaj kaybına sebebiyet verecek. Dolayısıyla sezon yaklaştıkça haftadan haftaya bile fiyatların artabilecek olması misafirlerin avantaj kaybetmesine sebebiyet verebilir. Ayrıca yerlerini erkenden ayırtan misafirler, zaman ilerledikçe yaşanacak yer bulma ve istediği özelliklerde tesis ve odayı ayırtma sorununu ortadan kaldıracak. Dilediği tesiste dilediği tarihlerde konaklayabilecek.
Misafirlerinize başka tavsiyeniz var mıdır?
Ayrıca, tüketicilerin rezervasyon yaptırırken, indirim oranı rakamlarından çok otelin satış fiyatına dikkat etmelerini öneririm. Yani neticede son ödeyecekleri rakama dikkat etmeleri çok önemli. Önce otelin fiyatı yükseltilip, sonra ciddi indirim yapılmış gibi gösterilebiliyor. Müşterilerin rezervasyon yaptırmak istedikleri otelin veya muadili olan tesisin diğer tur operatörlerindeki fiyatlarını öğrenmelerini ve o otelin geçen yılki fiyatlarına bakmalarını tavsiye ederim. Haliyle ne kadar indirim aldıkları değil, ne kadar ödeme yaptıkları önem arz etmekte. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, haftadan haftaya dolulukların artması sebebiyle uygulanacak dalgalı fiyat politikası (Fiyat artışları) göz önünde bulundurularak, kampanyaların bitim tarihleri, son günleri beklenmemeli.
Erken Rezervasyonda 2009 patlaması!
2009 Yaz Tatili Erken Rezervasyonları için acele edin!
Pek çok firma erken rezervasyonlarda %40 lara varan indirimlere devam etmekte acele etmekte fayda var!
Subscribe to:
Posts (Atom)